روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری که آقایان باید بدانند

در این مطلب، قصد داریم روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری را با شما به‌اشتراک بگذاریم. اگر شما هم به‌دنبال راهی برای حمایت بیش‌تر از همسر باردارتان هستید، خواندن این مقاله را از دست ندهید.

دوران بارداری یکی از شیرین‌ترین و در عین حال، چالش‌برانگیزترین مقاطع زندگی خانواده‌ها و به‌ویژه مادران است. در این دوران، بانوان تغییرات روحی و جسمی بسیار زیادی را تحمل می‌کنند. همین موضوع، توجه بیش‌تر اطرافیان به احوالات آن‌ها را ضروری‌تر می‌کند.

اهمیت آشنایی با روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری

روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری
آشنایی با اهمیت آشنایی با روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری علاوه بر سلامت مادر و جنین به بهبود روابط زناشویی هم کمک می‌کند./ عکس از: Dougal Waters

تقویت پیوند و روابط زناشویی

خانم‌ها به ندرت خاطرات دوران بارداری و محبت‌ اطرافیان و به‌ویژه مراقبت‌های همسرشان را فراموش می‌کنند. یادتان باشد، بارداری یک دوره زمانی نسبتا کوتاه است که خاطرات و تجربیات آن برای همیشه باقی می‌ماند و می‌تواند تاثیری دائمی بر روابط شما و همسرتان داشته باشد.

کاهش میزان استرس و اضطراب مادر

خانم‌ها در دوران بارداری علاوه بر احساس شادی بی‌اندازه برای بچه‌دار شدن، استرس و اضطراب بسیار زیادی را تجربه می‌کنند. بخشی از نابسامانی‌های روحی و دلهره‌های این دوره به‌خاطر بر هم خوردن تعادل هورمونی در بدن‌شان اتفاق می‌افتد. به‌علاوه، تغییرات جسمانی فراوان، به‌هم ریختن وضعیت خواب و خوراک، افزایش وزن قابل توجه و نگرانی از سلامت فرزند از دیگر عواملی هستند که روحیه مادران باردار را شکننده‌تر می‌کند. اینجاست که محبت، توجه و مراقبت‌های بیش‌تر همسران می‌تواند این استرس را کاهش دهد و زمان بارداری را به یکی از خاطره‌انگیزترین مقاطع زندگی خانوادگی تبدیل کند.

محبت به مادر و کمک به سلامت روح و جسم او

محبت به مادر و کمک به سلامت روح و جسم او
مهربانی کردن، تغییر عملکرد و افزایش مراقبت از بهترین روش‌هایی است که با افسردگی مادر باردار مقابله می‌کند./ عکس از: Peter Dazeley

 

بسیاری از خانم‌ها در دوره بارداری دچار افسردگی می‌شوند. این احساس گاهی به‌اندازه‌ای قوی و مخرب است که همه ابعاد زندگی آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد و سلامت روح و روان و همچنین، جسم زنان باردار را تهدید می‌کند. اطرافیان، بستگان و مخصوصا همسران با مهربانی کردن، تغییر عملکرد خود در این دوران و افزایش مراقبت‌ها به شکل قابل توجهی می‌توانند به بهبود سلامت روح و جسم خانم‌های حامله کمک کنند.

کمک به سلامت هرچه بیش‌تر جنین

نحوه غذا خوردن، سبک زندگی و وضعیت روحی و روانی خانم‌ها در دوره بارداری تنها چند نمونه از عواملی هستند که علاوه بر سلامت خودشان به تامین سلامت جنین هم کمک می‌کنند. بنابراین، آشنایی با روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری می‌تواند منجر به تولد نوزادی شاد و سالم شود.

روش‌های کلی مراقبت از همسر در دوران بارداری

روش‌های کلی مراقبت از همسر در دوران بارداری
در دوران بارداری همسرتان باید مراقب تغذیه و روش غذا خوردنش باشید./ عکس از: SartyaSM

 

اگر برای اولین بار صاحب فرزند می‌شوید، لازم است تا جایی که می‌توانید درباره بارداری و تغییر و تحولات هر یک از دوره‌های ۳ ماهه آن مطالعه کرده و اطلاعات خودتان را بیش‌تر کنید. برای مثال، در ۳ ماهه اول بارداری خانم‌ها معمولا خیلی خسته و کم‌انرژی هستند؛ این در حالی است که در طول ۳ ماهه دوم، ممکن است انرژی و نشاط بیش‌تری داشته باشند. در مجموع، بعضی از کلی‌ترین روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری از این قرارند:

  • در هنگام چکاپ‌های دوره‌ای و مراجعه به پزشک او را تنها نگذارید و همراهش باشید.
  • در مورد انجام آزمایشات قبل از تولد مانند آزمایش‌های مربوط به نقص مادرزادی و غربالگری با هم مشورت کرده و در تصمیم‌گیری‌های مربوطه او را همراهی کنید.
  • همراه همسرتان در دوره‌های مربوط به آمادگی برای زایمان شرکت کرده یا حداقل از همسرتان بخواهید درباره آن‌ها برایتان صحبت کند.
  • مراقب باشید غذاهای سالم بخورد.
  • مراقب باشید به‌اندازه کافی استراحت کند و خوب بخوابد.
  • حواس‌تان باشد به‌اندازه کافی غذا بخورد.
  • دقت کنید اشیاء سنگین را بلند نکند و زیادی خم و راست نشود.
  • تا جای ممکن از نظر عاطفی حمایتش کنید.
  • در کارهای خانه کمکش کنید.
  • در اطراف او سیگار و قلیان نکشید.
  • محبت‌تان را به او ابراز کنید؛ دست‌هایش را بگیرید؛ پشت و پاهایش را ماساژ بدهید؛ و تا می‌توانید او را در آغوش بگیرید.
  • در صورت لزوم، به او کمک کنید تا سبک زندگیش را تغییر دهد. برای مثال، کمکش کنید سیگار کشیدن را ترک کند و نوشیدن مشروبات الکلی را کنار بگذارد.
  • در مقاطع مختلف بارداری درباره برقراری روابط زناشویی با پزشک معالج مشورت کرده و به توصیه‌های او عمل کنید.

روش‌های مراقبت از همسر در ۳ ماهه اول دوران بارداری چیست؟

روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری بسته به شرایط و مقاطع مختلف حاملگی ممکن است متفاوت باشد. به‌طور معمول، کل دوره بارداری تقریبا ۴۰ هفته طول می‌کشد. این هفته‌ها به ۳ دوره سه ماهه تقسیم‌بندی می‌شوند. سه ماهه اول بارداری اصطلاحی است که به ۱۲ هفته نخست و زمان بارور شدن تخمک توسط اسپرم و شکل‌گیری جنین اختصاص می‌یابد. در طول این ۱۲ هفته، بدن مادر دستخوش تغییرات چشمگیری می‌شود. مراقبت از همسر در سه ماهه اول بارداری شامل موارد زیر است:

رسیدگی به تغذیه مادر و تامین نیازهای او

رسیدگی به تغذیه مادر و تامین نیازهای او
خانم‌های باردار باید املاح معدنی، انواع ویتامین‌ها و پروتئین‌ها را دریافت کنند و به اندازه کافی وزن بگیرند./ عکس از: Pixelfit

 

به دلیل تغییرات هورمونی، مادران باردار در ۳ ماهه اول بارداری معمولا به شدت احساس خستگی کرده و مشکلاتی مانند ناراحتی معده و سیستم گوارش، یبوست و حالت تهوع و استفراغ ناشی از حاملگی را تجربه می‌کنند. بنابراین، در ۱۲ هفته ابتدایی بارداری بیش‌تر خانم‌ها به سختی می‌توانند غذا بخورند. این در حالی است که بدن آن‌ها برای رشد و نمو جنین به مقدار بسیار زیادی املاح معدنی، انواع ویتامین‌ها و پروتئین‌ها نیاز دارد. در عین حال، در طول این دوره مادر و جنین باید به‌اندازه کافی وزن بگیرند. بنابراین، لازم است شما مراقب تغذیه همسر باردارتان باشید. علاوه بر مواد غذایی مورد نیاز، لازم است مکمل‌های مورد نیاز مانند قرص اسید فولیک و آهن را هم برایش فراهم کرده و دقت کنید آن‌ها را به‌طور منظم مصرف کند.

مشارکت در تصمیم‌گیری درباره آزمایش‌های پیش از تولد

این روزها، پزشکان معالج از طریق آزمایش‌های گوناگون خصوصا در ۳ ماهه نخست بارداری به شکلی دقیق‌تر از گذشته می‌توانند از وضعیت سلامت جنین آگاهی یابند. البته، انجام همه این آزمایش‌ها در هر حالتی ضرورت ندارد و بسته به تشخیص یا پیشنهاد پزشک ممکن است درجه اهمیت آن‌ها متفاوت باشد. به‌علاوه، لازم است بدانید بعضی از تست‌های پیشنهادی از ساز و کار تهاجمی برخوردارند. بنابراین، بسته به ضرورت لازم است والدین با در نظر گرفتن توصیه پزشک معالج درباره انجام این تست‌ها با یکدیگر مشورت کنند.

توجه به تغییرات رفتاری مادر

توجه به تغییرات رفتاری مادر
بانوان در دوران بارداری با مشکلات زیادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و اغلب، افسرده می‌شوند./ عکس از: Justin Paget

 

توجه به تغییرات رفتاری مادر و تلاش برای بهبود روحیه و شرایط روانی او از مهم‌ترین روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری به حساب می‌آید. در ۳ ماهه اول حاملگی، خانم‌ها معمولا دچار سردرد، افسردگی و نوسانات خلقی می‌شوند. به‌علاوه، در این دوره سیستم گوارش آن‌ها به‌هم می‌ریزد؛ نسبت به بعضی از غذاها و خوراکی‌ها حساس می‌شوند؛ و انواع و اقسام بوها آزارشان می‌دهد. کافی است دلهره و اضطراب را هم به همه موارد یاد شده اضافه کنید تا شاید متوجه شوید در این مقطع زمانی خانم‌ها چه شرایطی را تحمل می‌کنند. طبیعتا این تغییرات روی سلامت جنین هم تاثیر می‌گذارند. در چنین موقعیتی، شما با همدلی، محبت و درک وضعیت موجود می‌توانید نقش خود را به بهترین شکل ممکن ایفا کرده و به بهبود روابط زناشویی و سلامت همسر و نوزاد متولد نشده‌تان کمک کنید.

مراقبت از حرکات فیزیکی و وضعیت جسمانی مادر

متاسفانه، در ۳ ماهه نخست بارداری احتمال سقط جنین بسیار بالاست. در عین حال، به خانم‌های باردار توصیه می‌شود در دوره حاملگی از فعالیت فیزیکی صرف نظر نکرده و به انجام تمرینات ملایم ورزشی و پیاده‌روی بپردازند. ایجاد تعادل بین ادامه فعالیت‌های جسمانی و مراقبت کامل از جنین کار دشواری است. در این میان، شما از طریق مشارکت و همکاری در انجام کارهای منزل، بلند کردن اجسام سنگین و دقت و توجه به تحرکات همسرتان می‌توانید از او مراقبت کنید.

ایجاد شرایط مناسب برای استراحت و خواب

ایجاد شرایط مناسب برای استراحت و خواب
به‌ویژه در ماه‌های اول بارداری لازم است شرایط منزل را به‌گونه‌ای تغییر دهید که همسرتان بتواند به‌خوبی استراحت کند./ عکس از: Tetra

 

خانم‌های باردار خصوصا در نخستین ماه‌های حاملگی به شدت احساس خستگی و خواب‌آلودگی می‌کنند. این احساس بیش از هر چیز با تغییرات هورمونی آن‌ها در ارتباط است. یادتان باشد، در این روزها بدن مادران حامله میزبان نطفه‌ای ارزشمند است که به زودی به انسانی کامل تبدیل می‌شود. بنابراین، به‌ویژه در ماه‌های اول بارداری لازم است شرایط منزل را به‌گونه‌ای تغییر دهید که همسرتان بتواند به‌خوبی استراحت کرده و از جنین عزیزش مراقبت کند.

روش‌های مراقبت از همسر در ۳ ماهه دوم دوران بارداری چیست؟

یوگای بارداری
همسرتان را تشویق کنید در کلاس‌های یوگای بارداری شرکت کند./ عکس از: Alena Shafieva

 

سه ماهه دوم بارداری اصطلاحی است که به هفته‌های ۱۳ تا ۲۷ بارداری اختصاص داده می‌شود. در طول این دوره، شرایط سیستم گوارش مادر بهبود یافته؛ میل او به غذا بیش‌تر شده و وضعیت تغذیه‌اش بهتر می‌شود. در این دوران، جنین به شکل قابل توجهی بزرگ‌تر می‌شود و مادران باردار هم افزایش وزن بیش‌تری را تجربه می‌کنند. در عین حال، در طول هفته‌های سیزدهم تا بیست‌وهفتم بارداری احتمال دارد فشار خون مادر افزایش یافته یا دچار دیابت شود. در ضمن، بعضی از خانم‌ها در سه ماهه دوم هم همچنان حالت تهوع و استفراغ را تحمل می‌کنند. این در حالی است که بدن آن‌ها ورم می‌کند و در اثر افزایش وزن سریع، ترک‌های متعددی روی شکم، سینه و باسن آن‌ها ایجاد می‌شود. اغلب لک‌های ناشی از حاملگی هم در ۳ ماهه دوم به‌وجود می‌آیند. این تغییرات مادران باردار را مضطرب کرده و آن‌ها را درباره شکل ظاهری و اندام‌شان نگران می‌کنند. بنابراین، علاوه بر همه اقداماتی که پیش‌تر به آن‌ها پرداختیم لازم است:

  • حمایت عاطفی خود را بیش‌تر کرده و تا می‌توانید از شکل ظاهری همسرتان تعریف کنید و به او اطمینان دهید که هنوز هم زیبا و دوست‌داشتنی است.
  • همچنان، مراقب تغذیه‌اش باشید و از همسرتان در مقابل افزایش وزن بیش از اندازه، بالا رفتن فشار خون و ابتلا به دیابت محافظت کنید.
  • تشویقش کنید در کلاس‌های یوگای بارداری شرکت کند.
  • همراه با هم پیاده‌روی کنید.
  • در جلسات سونوگرافی او را همراهی کنید تا شما هم در جریان روند رشد جنین قرار بگیرید و صدای بی‌نظیر ضربان قلب فرزندتان را بشنوید.

روش‌های مراقبت از همسر در ۳ ماهه سوم دوران بارداری چیست؟

روش‌های مراقبت از همسر در سه ماهه سوم دوران بارداری چیست؟
فضای منزل را شاد و آرام نگه‌دارید و دوره بارداری همسرتان را به تجربه‌ای زیبا و دلنشین تبدیل کنید./ عکس از: Vgajic

 

روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری در ۳ ماهه سوم هم تا حدودی مشابه ماه‌های دیگر است؛ با این تفاوت که به دلیل نزدیک شدن به زمان زایمان و همچنین، به خاطر تغییرات جسمانی و افزایش وزن قابل توجه همسرتان ضرورت رسیدگی به او بیش‌تر می‌شود. سه ماهه سوم بارداری برای اغلب خانواده‌ها با اضطراب و هیجانی باور نکردنی همراه است. طبیعتا این موضوع درباره شما و همسرتان هم صدق می‌کند. در این دوره، والدین تلاش می‌کنند فضای منزل را برای عضو جدید خانواده آماده کرده و برای دیدن نوزاد لحظه‌شماری می‌کنند. اما این موضوعات نباید حواس‌تان را از همسر باردارتان پرت کنند و تمرکزتان را درباره سلامت او و جنین بر هم بزنند. خوب است بدانید، در هفته‌های پایانی حاملگی مادران بیش از پیش در معرض خطر لختگی خون، ابتلا به انواع عفونت‌ها و سقط جنین قرار دارند. بنابراین، در طول این دوره لازم است نکات زیر را رعایت کنید:

  • از مسافرت‌های غیر ضروری اجتناب کنید.
  • مراقب باشید همسرتان برای مدت طولانی در حالت نشسته قرار نگیرد و در فواصل کوتاه‌مدت پاهایش را حرکت دهد یا به آرامی راه برود.
  • مراقب باشید همسرتان به پشت نخوابد. در غیر این‌صورت، فشار ایجاد شده بر اندام‌های داخلی می‌تواند موجب اختلال در گردش خون شود و سلامت مادر و جنین را به خطر اندازد.
  • بیش از پیش در انجام کارهای منزل کمکش کنید و نگذارید به خودش فشار بیاورد.
  • فضای منزل را همچنان شاد و آرام نگه‌دارید و دوره بارداری همسرتان را به تجربه‌ای زیبا و دلنشین تبدیل کنید.

سخن آخر

در این مطلب، تلاش کردیم کلیه نکات مفید و کاربردی درباره روش‌های مراقبت از همسر در دوران بارداری را با شما در میان بگذاریم. فراموش نکنید، عملکرد و رفتار شما در دوره حاملگی همسرتان علاوه بر تامین سلامت مادر و جنین می‌تواند در تقویت روابط عاطفی و زناشویی شما هم تاثیرگذار باشد. بنابراین، خوب است در این مقطع نه چندان طولانی نهایت تلاش‌تان را بکنید. به این ترتیب، در آینده‌ای نزدیک شاهد تولد یک نوزاد سالم بوده و در سال‌های آتی، زندگی شاد و صمیمانه‌ای را در پیش رو خواهید داشت. شما چه راه‌هایی را برای مراقبت از همسر در دوره حاملگی پیشنهاد می‌کنید؟ خوشحال می‌شویم دیدگاه‌های خود را در بخش «نظرات کاربران» با ما به اشتراک بگذارید.

منبع myhealth.alberta.ca www.healthline.com www.healthline.com
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.