با ترس از دندانپزشکی در کودکان چه کنیم؟ ۱۱ روش مفید و موثر

اینجا برایتان گفته‌ایم با ترس از دندانپزشکی در کودکتان چه کنید. روش‌های مفید و موثر که به شما و کودکتان کمک می‌کند.

واهمه کودکان از دندانپزشکی یک واکنش کاملا طبیعی است. واقعیت این است که اغلب بزرگ‌ترها هم از انجام این کار چندان دل خوشی ندارند. حضور در محلی سرشار از غریبه‌هایی که با دستگاه‌های عجیب‌وغریب و پر سر و صدا کار می‌کنند و اصرار دارند محتویات دهان مراجعان را بررسی کنند به‌هیچ عنوان جالب به‌نظر نمی‌رسد. با این حال، مراجعه منظم به مطب دندانپزشک کاری ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. از این رو لازم است بدانیم با ترس از دندانپزشکی کودکان چه کنیم؟ اگر شما هم می‌خواهید جواب این پرسش را بدانید، پیشنهاد می‌کنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

با ترس از دندانپزشکی کودکان چه کنیم؟

۱. مراجعه به دندانپزشک را از سنین پایین شروع کنید

آکادمی دندانپزشکی اطفال آمریکا توصیه می‌کند به‌محض بیرون آمدن اولین دندان شیری، یعنی قبل از یک سالگی، اولین ویزیت دندانپزشکی بچه‌ها را برنامه‌ریزی کنید. سپس، هر ۶ ماه یک‌بار به‌طور مرتب آن‌ها را به دندانپزشکی ببرید. چکاپ منظم به شما کمک می‌کند از سلامت و رشد دندان‌های تازه درآمده بچه‌ها مطمئن شوید. به‌علاوه با انجام این کار، بچه‌ها به این فرآیند عادت می‌کنند و با بالا رفتن سن دیگر از دندانپزشکی نمی‌ترسند.

۲. به مطب دندانپزشک اطفال مراجعه کنید

رفتن به مطب دندان‌پرشک اطفال
عکس از: Oksana Shufrych

 

می‌پرسید: « با ترس از دندانپزشکی کودکان چه کنیم؟» جواب این است که به مطب دندانپزشکان اطفال مراجعه کنید. این افراد به‌طور ویژه برای برخورد با کودکان و رفع مشکلات مربوط به دهان و دندان آن‌ها تعلیم دیده‌اند. دندانپزشکان اطفال در طول تحصیل در دانشگاه دوره‌های مجزایی را در رابطه با رشد و روانشناسی کودکان می‌گذرانند. بنابراین، به‌خوبی با نحوه رفتار با بچه‌ها و برطرف کردن ترس‌ آن‌ها از دندانپزشکی آشنایی دارند. این مطب‌ها معمولا با پخش انیمیشن، بازی‌های سرگرم‌کننده، تصاویر جذاب و کارتونی و بسیاری تمهیدات دیگر از بچه‌ها استقبال کرده و کودکان را با ابزارها و نحوه کار آشنا می‌کنند. سپس، دندانپزشک و دستیارش با تعریف کردن داستان و حرف زدن با بچه‌ها حواس آن‌ها را پرت می‌کنند و کارشان را به بهترین نحو انجام می‌‌دهند. نهایتا هم با تشویق و ارائه هدایایی مانند برچسب‌های رنگارنگ، مسواک و بادکنک ناراحتی آن‌ها را تسکین می‌دهند و مراجعه به دندانپزشکی را به تجربه‌ای دلنشین و فراموش‌نشدنی تبدیل می‌کنند.

۳. درباره اهمیت بهداشت دهان و دندان با بچه‌ها صحبت کنید

در پاسخ به والدینی که می‌پرسند، با ترس از دندانپزشکی کودکان چه کنیم؟ باید گفت، حتما به‌طور منظم با آن‌ها درباره اهمیت بهداشت دهان و دندان صحبت کنید. چند روز مانده به تاریخ ویزیت، کودک را در جریان برنامه‌ریزی برای مراجعه به دندانپزشکی بگذارید و بی‌آن که به درد یا هر واقعه تهدیدآمیز دیگری اشاره کنید روند کار را برایش توضیح دهید. هرگز بدون اطلاع کودک و به‌صورت غافلگیر کننده او را به مطب دندانپزشک نبرید. در غیر این‌صورت، هراسش را بیش‌تر کرده و اعتمادش را سلب خواهید کرد.

۴. الگوی خوبی باشید

اگر خودتان هم از دندانپزشکی واهمه دارید لازم است ترس خود را مخفی کنید و به‌هیچ عنوان در مقابل کودک بروز ندهید. براساس مطالعات، بخش عمده‌ای از هراس‌های والدین به بچه‌ها منتقل می‌شود و سال‌ها با آن‌ها باقی می‌ماند. بنابراین، لازم است خودتان هم مرتبا به دندانپزشک مراجعه کنید و در مقابل بچه‌ها مطلقا در این باره ابراز نگرانی و ناراحتی نکرده و به درد و ناآرامی ناشی از درمان دندان‌های‌تان اشاره نکنید. در ضمن، وقتی با کودکان به مطب می‌روید تا جای ممکن تلاش کنید آرام و شاد به‌نظر برسید.

۵. با کودکان دندانپزشک بازی کنید

بازی دندانپزشکی با کودکان

بازی در نقش دندانپزشک و تقلید از اتفاقاتی که در مطب می‌افتد یکی از بهترین روش‌های برطرف کردن ترس بچه‌ها است. برای این منظور، می‌توانید کودک را روی صندلی بنشانید و تظاهر کنید دندانپزشک هستید. سپس، با استفاده از مسواک و نخ دندان با او بازی کنید. به کودک نحوه صحیح مسواک زدن و استفاده از نخ دندان را یاد بدهید؛ دندان‌هایش را بشمارید و در قالب یک بازی سرگرم‌کننده فرآیند پر کردن دندان را برای او توضیح دهید. در نهایت، می‌توانید نقش‌های‌تان را با هم عوض کرده یا عروسک‌هایش را روی صندلی بنشانید و همین روند را تکرار کنید.

۶. از انیمیشن‌ها و کتاب داستان‌های مربوط به دندانپزشکی استفاده کنید

تماشای کارتون یا خواندن قصه‌های مربوط به دندانپزشکی از بهترین روش‌هایی است که به برطرف کردن ترس بچه‌ها کمک می‌کند. علاوه بر این‌ها، کافی است موضوع ترس بچه‌ها از دندانپزشکی را در یوتیوب جست‌وجو کنید تا به آرشیو مفصلی از ویدیوهای سرگرم‌کننده دسترسی پیدا کنید. مشاهده این محتواها ذهن کودکان را آماده کرده و بخش قابل توجهی از واهمه آن‌ها از دندانپزشکی را رفع می‌کند.

۷. با دقت و عاقلانه برنامه‌ریزی کنید

گاهی اوقات، بی‌قراری، ترس و گریه‌وزاری بچه‌ها اصلا به دندانپزشکی ارتباطی ندارد؛ بلکه، این اتفاقات معمولا از گرسنگی، خستگی یا درگیری با شما بر سر موضوعات دیگری ناشی می‌شود. بنابراین، لازم است قرار ملاقات با دندانپزشک را طوری تنظیم کنید که کودک حتما بتواند به‌خوبی استراحت کند و کاملا غذا بخورد. در ضمن، پیش از مراجعه به مطب، در طول راه و پس از اتمام کار اصلا با او مشاجره نکرده و اعصابش را تحریک نکنید. به خاطر داشته باشید، شما تلاش می‌کنید تجربه‌ای شاد و همراه با آرامش خاطر را برای او رقم بزنید.

۸. از وعده و وعیدهای غیر ضروری اجتناب کنید

اگر هنوز هم می‌پرسید با ترس از دندانپزشکی کودکان چه کنیم؟ باید بگوییم، یکی از بهترین روش‌ها این است که هرگز به او وعده و وعید بی‌جا ندهید. بسیاری از والدین، پیش از مراجعه به مطب به فرزندشان می‌گویند: «اگه بچه خوبی باشی و گریه نکنی موقع برگشتن برات بستنی می‌خرم.» یا «اگه جیغ و داد نکنی بعدش می‌برمت پارک.» یا صدها نمونه دیگر. به خاطر داشته باشید، کودکان از هوش بالایی برخوردارند. گفتن این حرف‌ها نه تنها به شما و کودک کمکی نمی‌کند، بلکه او را به فکر وا می‌دارد. به این ترتیب، فرزندتان نتیجه‌گیری می‌کند که قرار است اتفاق عجیب‌وغریبی روی دهد.

۹. هم‌ذات‌پنداری را فراموش کنید

بعضی از والدین وقتی می‌خواهند دندان‌های‌شان را ترمیم کنند، بچه‌ها را هم با خودشان به مطب دندانپزشکی می‌برند. البته، آن‌ها این کار را با حسن نیت کامل انجام می‌دهند. با این حال، این تکنیک اشتباهی است که هراس بچه‌ها را افزایش می‌‌دهد. چرا که مطب دندانپزشکی بزرگسالان مملو از تصاویر عمدتا ترسناکی است که موجب آزار و اذیت کودکان می‌شوند. در عین حال، نوع رفتار دندانپزشکان با بزرگسالان متفاوت است. این موضوع ممکن است هراس بچه‌ها را بیش‌تر کند. به‌علاوه، احتمالا خود شما هم دل خوشی از دندانپزشکی ندارید و کمی می‌ترسید. مطمئنا این ترس را به کودک‌تان منتقل خواهید کرد.

۱۰. موضوع را پیچیده نکنید

ترس از دندانپزشکی در کودکان
عکس از: Milos Dimic

 

به‌ویژه در هنگام آماده شدن برای نخستین ملاقات با دندانپزشک تا جای ممکن از تشریح جزئیات غیرضروری و توضیحات مفصل خودداری کنید. مطمئن باشید، سخنرانی طولانی و پیچیده شما درباره دندانپزشکی موجب به‌وجود آمدن سوالات و تردیدهای بیش‌تری خواهد شد.

۱۱. نگرش مثبت داشته باشید

پیش از مراجعه به مطب دندانپزشک تا جای ممکن نگرش و رویکرد مثبت خود را حفظ کنید و همه مراحل را با آرامش و شادمانی پشت سر بگذارید. با این حال، لازم است در انجام این کار زیاده‌روی نکنید. برای مثال، به‌هیچ عنوان نباید به کودک بگویید: «اصلا درد نداره.» یا «اصلا متوجه چیزی نمی‌شی.» چرا که ممکن است کودک به درمان نیاز داشته باشد و اندکی درد را تحمل کند. در این‌صورت، اعتمادش به شما و دندانپزشکی را از دست خواهد داد.

سخن آخر

با ترس از دندانپزشکی در کودکان چه کنیم؟
عکس از: Vladimir Serov

 

در این مطلب، تلاش کردیم ببینیم با ترس از دندانپزشکی کودکان چه کنیم؟ کلیه نکات یاد شده در این مقاله برای کمک به رفع اضطراب و واهمه عادی بچه‌ها از دندانپزشکی کاربرد دارد. اما ممکن است فرزند شما نوع شدیدتری از فوبیای دندانپزشکی را تجربه کرده و به‌قدری از مراجعه به مطب هراس داشته باشد که به‌هیچ عنوان با شما همکاری نکند. در این‌صورت، بهتر است کنترل امور را به خود دندانپزشکان کودک واگذار کنید. آن‌ها با استفاده از ترفندهای مختلف احتمالا می‌توانند به این ترس غلبه کنند. در موارد ترس شدید، توصیه می‌کنیم حتما از روانشناسان کودک کمک بخواهید.

 


در ادامه بخوانید: علل بدغذایی کودک و بهترین راه‌های برخورد با آن را بشناسید
منبع parents.com wearebitesize.com
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.