کودکان از چه سنی می‌توانند موبایل داشته باشند؟

کودکان از چه سنی می‌توانند موبایل داشته باشند؟ این پرسشی است که ذهن بسیاری از والدین را مشغول کرده است. اینجا برایتان پاسخ این سوال را به روشنی داده‌ایم.

کودکان از چه سنی می‌توانند موبایل داشته باشند؟

سن مناسب برای داشتن موبایل کودکان
طرح از: Cemile Bingol

پیشرفت فناوری، دسترسی به اینترنت و استفاده از انواع‌واقسام اپلیکیشن‌ها و پلت‌فرم‌های اجتماعی به‌خودی خود مزایای بسیار زیادی دارد. با این حال، استفاده کودکان از این ابزارهای مفید نیازمند بلوغ فکری و عاطفی و همچنین، احساس مسئولیت است. با توجه به شرایط زندگی در دنیای امروز و ضرورت دسترسی به تلفن همراه، شبکه‌های اجتماعی و اپلیکیشن‌های پیام‌رسان، بسیاری از مادر و پدرها می‌پرسند، کودکان از چه سنی می‌توانند موبایل داشته باشند؟ اگر شما هم به‌دنبال جواب مناسبی برای این پرسش هستید، پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را مطالعه کنید.

بهترین سن داشتن موبایل در کودکان

بهترین سن داشتن موبایل در کودکان
عکس از: Carol Yepes

 

از سنین ۱۰ تا ۱۲ سالگی، تعاملات اجتماعی بچه‌ها بیش‌تر و پیچیده‌تر می‌شود. اغلب کودکان از این سنین دوست دارند تلفن همراه داشته باشند تا بتوانند با دوستان و آموزگاران‌شان در ارتباط باشند. این در حالی است که والدین بعضی از بچه‌های ۸ یا ۹ ساله هم برای‌شان گوشی همراه می‌خرند و نه تنها با انجام این کار مشکلی ندارند، بلکه به‌همراه داشتن این وسیله را برای بچه‌ها ضروری می‌دانند.

از طرف دیگر، مادر و پدرهایی هم هستند که با دسترسی دائمی بچه‌ها به تلفن همراه مخالفند و فقط در فاصله سنین ۱۴ تا ۱۸ سالگی این وسیله را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند. واقعیت این است که نظارت والدین، آموزش درست و میزان بلوغ فکری کودکان بیش از سن و سال آن‌ها در چنین تصمیم‌گیری‌هایی تاثیرگذارند.

جری بابریک (Jerry Bubrick) یکی از روانشناسان بالینی است که در مرکز اختلالات اضطرابی و ذهنی کودکان فعالیت می‌کند. نظر او درباره بهترین سن داشتن موبایل این است که این موضوع، بیش از سن به درک کودکان از مفهوم فناوری و همچنین، به میزان مسئولیت‌پذیری و آگاهی اجتماعی آن‌ها ارتباط دارد.

از نظر جری بابریک، ممکن است بعضی از بچه‌ها در سن ۱۵ سالگی هم از بلوغ ذهنی کافی برای استفاده از تلفن همراه برخوردار نباشند. این در حالی است که ممکن است یک کودک ۱۲ ساله بتواند استفاده از این فناوری را به‌خوبی مدیریت کند.

بنابراین، بهترین سن برای دستیابی به موبایل فرمول خاصی ندارد و تشخیص این موضوع، وظیفه مهمی است که برعهده والدین قرار دارد. در واقع، پدر و مادرها با ارائه آموزش‌های لازم، در نظر گرفتن محدودیت‌های کافی، اطمینان از وجود برخی از ویژگی‌های شخصیتی و رفتاری در کودکان و همچنین، با نظارت کامل بر عملکرد آن‌ها می‌توانند تلفن همراه را در اختیارشان قرار دهند.

کودکان برای در اختیار داشتن موبایل باید چه ویژگی‌هایی داشته باشند؟

ویژگی‌های کودک برای در اختیار داشتن موبایل

۱. مسئولیت‌پذیر باشند

برای خریدن گوشی همراه خصوصا تلفن‌های هوشمند، والدین باید هزینه گزافی را بپردازند. به همین دلیل، لازم است این وسیله گران‌بها زمانی در اختیار بچه‌ها قرار بگیرد که به‌خوبی بتوانند از آن مراقبت کنند. برای اطمینان از این موضوع، لازم است ببینید فرزندتان هر چند وقت یک‌بار وسایلش را جا می‌گذارد یا گم می‌کند؟ فرزندتان با وسایل جدیدش چگونه رفتار می‌کند؟ آیا فقط همان چند روز اول از آن‌ها مراقبت می‌کند؟ یا همیشه می‌تواند مواظب آن‌ها باشد؟

 ۲. با نحوه رفتار در شبکه‌های اجتماعی و پروتکل‌های آن آشنا شده باشد

تعامل در فضای مجازی هم درست مانند معاشرت در جهان واقعی مستلزم رعایت مقررات خاصی است. آشنایی با قوانین و پروتکل‌های مربوط به رفتار در رسانه‌های اجتماعی از مهم‌ترین عواملی است که سلامت روابط کودکان در این فضا را تضمین می‌کند. پیش از ورود به دنیای پر هرج‌ومرج ارتباطات مجازی، بچه‌ها باید با این دستورالعمل‌ها آشنایی یافته و نشانه‌های ارتباط درست و نادرست را بشناسند. اگر کودک‌تان هنوز آموزش‌های لازم را در این زمینه دریافت نکرده باشد ممکن است با خطرات مختلفی مواجه شده یا دچار سرخوردگی شود.

۳. از محدودیت‌ها پیروی کنند

کودکان برای استفاده از تلفن همراه و در اختیار داشتن آن باید بتوانند از قوانین خاصی پیروی کنند. برای مثال، لازم است والدین زمان استفاده از موبایل را برای بچه‌ها به روزی یکی، دو ساعت محدود کنند. کودکان هم باید حتما از این محدودیت‌ها تبعیت کنند. اگر فرزندتان با رعایت مقررات تعیین شده به‌وسیله شما مشکل دارد، احتمالا هنوز زمان آن نرسیده که تلفن همراه را در اختیارش قرار دهید.

۴. درک کافی از عملکرد شبکه‌های اجتماعی داشته باشند

سن موبایل داشتن کودک
عکس از: Christopher Hopefitch

 

آشنایی با عملکرد شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی به معنای آن است که کودک باید بداند پست‌ها و کامنت‌های او توسط میلیون‌ها نفر مشاهده می‌شوند. به‌علاوه، تصاویر یا مطالبی که در فضای مجازی به‌اشتراک‌گذاشته می‌شوند برای همیشه باقی‌مانده و تقریبا تا ابد قابل دستیابی هستند. اگر فرزندتان درک درستی از این موضوعات نداشته باشد ممکن است با چالش‌ها و مخاطرات بزرگی مواجه شود.

مدیریت پول و هزینه را به او بیاموزید

به‌همراه داشتن تلفن همراه و دسترسی به شبکه‌های اجتماعی نیازمند صرف هزینه قابل توجهی است. لازم است کودک آگاه باشد که تماس‌های تلفنی یا اتصال به شبکه‌های اجتماعی به‌واسطه پرداخت قبض تلفن و خرید اشتراک اینترنت امکان‌پذیر است؛ بنابراین، برقراری تماس‌های طولانی‌مدت و غیر ضروری یا حضور مداوم در شبکه‌های اجتماعی علاوه بر اتلاف وقت و همچنین، ضرر و زیان‌های عاطفی، رفتاری و حسی می‌تواند خسارت مالی را نیز به‌دنبال داشته باشد. به این ترتیب، لازم است کودک برای مدیریت منابع مالی خود به‌خوبی آموزش ببیند تا بتواند گوشی همراه در اختیار داشته باشد.

مزایای دسترسی به موبایل

  • امکان برقراری تماس در شرایط اضطراری
  • دسترسی گسترده به روش‌های مختلف آموزشی
  • دسترسی به منابع علمی بی‌شمار
  • سازگاری با فناوری‌های کاربردی در دنیای مدرن
  • دسترسی به پاسخ سوالات در کوتاه‌ترین زمان ممکن
  • دسترسی به مجموعه گسترده‌‌ای از ویدیوها، پادکست‌ها و اپلیکیشن‌های آموزشی
  • دسترسی به مجموعه گسترده‌ای از محتواهای سرگرم‌کننده
  • کمک به رشد ارتباطی و یادگیری اصول اجتماعی

معایب دسترسی به موبایل

  • اتلاف زمان قابل توجهی از روز
  • غافل شدن از فعالیت‌های فیزیکی
  • تمایل نداشتن برای برقراری ارتباط با افراد در دنیای واقعی
  • از دست دادن تمرکز برای انجام تکالیف و وظایف روزمره
  • امکان مواجه شدن با مشکلاتی نظیر زورگیری سایبری (Cyber Bullying)

نکته:

آموزش، محدود کردن زمان استفاده از موبایل و نظارت کامل بر محتوای قابل دستیابی و رفتارهای کودکان در فضای مجازی تا حدود زیادی می‌تواند معایب یادشده را برطرف کند.

برای دسترسی کوتاه‌مدت بچه‌ها به تلفن همراه چه باید کرد؟

 

محدود کردن دسترسی کودک به موبایل

خریدن تلفن همراه برای بچه‌ها و در اختیار گذاشتن آن به‌صورت شبانه‌روزی یک چیز است و اجازه دسترسی به موبایل در مواقع اضطراری چیزی دیگر؛ برای مثال، ممکن است کودک ۹ ساله شما در هنگام رفتن به کلاس‌های فوق برنامه، شرکت در اردوی مدرسه یا حضور در کلاس‌های آنلاین به موبایل نیاز داشته باشد.

به‌همراه داشتن این ابزار در خارج از منزل به کودک کمک می‌کند تا در صورت نیاز به شما دسترسی داشته باشد. از سوی دیگر، شما هم می‌توانید در هر زمان از حال او باخبر باشید. به‌علاوه، ممکن است کودک برای انجام بخشی از تکالیفش به موبایل و اتصال به اینترنت نیاز داشته باشد. طبیعتا در چنین مواقعی لازم است او به گوشی همراه دسترسی داشته باشد. در چنین مواقعی، لازم است اقدامات امنیتی را در نظر بگیرید و نرم‌افزارهای مدیریت زمان استفاده یا برنامه‌های مسدودکننده سایت‌ها را بر روی گوشی نصب کنید.

نکات ضروری برای استفاده کودکان از موبایل

بنا به توصیه کارشناسان، والدینی که تصمیم می‌گیرند برای فرزندان‌شان تلفن همراه تهیه کنند و آن را در اختیارشان بگذارند لازم است قوانین و دستورالعمل‌های مهمی را اعمال کنند:

  • برای کودک مشخص کنید که باید رمز عبور تلفن او را داشته باشید. به‌علاوه، لازم است فرزندتان را توجیه کنید اگر از موبایل عاقلانه استفاده نکند این حق را دارید که گوشی را از او بگیرید.
  • زمان استفاده از تلفن همراه و سایر صفحه نمایش‌ها مانند تبلت و کامپیوتر شخصی را به یکی، دو ساعت در روز محدود کنید.
  • میانگین هزینه اشتراک ماهیانه اینترنت و قبض تلفن را با دقت مشخص کرده و محدود کنید.
  • ارزش مادی موبایل و عواقب گم کردن یا شکستن آن را کاملا برای کودک‌تان توضیح دهید. برای مثال، تشریح کنید اگر قرار باشد گوشی دیگری جایگزین شود چه کسی و چگونه هزینه آن را تامین خواهد کرد؟
  • مواقعی از روز را به‌عنوان ساعات تلفن ممنوع اعلام کنید و به‌هیچ عنوان از موضع خود عقب‌نشینی نکنید. برای مثال، چند ساعت قبل از خواب، در هنگام خوردن غذا یا سایر فعالیت‌های خانوادگی کودکان نباید از موبایل استفاده کنند.
  • برای فرزندتان توضیح دهید که مکالمات مهم باید رو در رو و به‌صورت حضوری انجام گیرند. بنابراین، او هرگز نباید از ارسال پیام یا تماس تلفنی برای فرار از موقعیت‌های دشوار استفاده کند.
  • برای فرزندتان به روشنی توضیح دهید که فعالیت‌های او را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کرده و بر رفتار، نوشته‌ها و تصاویر به‌اشتراک‌گذاری شده توسط او نظارت خواهید داشت. بنابراین، لازم است کودک در فضای آنلاین با احتیاط عمل کند.
  • از همان ابتدا، عواقب زیر پا گذاشتن مقررات تعیین شده را به‌وضوح برای کودک‌تان تشریح کنید.
  • برای فرزندتان الگوی خوبی باشید و خودتان هم محدودیت زمان استفاده از گوشی و سایر موارد را رعایت کنید.

سخن آخر

به اعتقاد روانشناسان، به‌طور معمول کودکان از سنین ۱۲ تا ۱۳ سالگی می‌توانند شخصا موبایل داشته باشند. بنابراین، پیش از آن‌که فرزندتان به سن مناسب برسد لازم است آموزش‌های مورد نیاز را در اختیار او قرار دهید. با توجه به آن‌چه گفته شد، می‌توان نتیجه گرفت، دسترسی به تلفن همراه بیش از سن به مواردی نظیر آموزش، نظارت والدین، بلوغ فکری و مسئولیت‌پذیری بچه‌ها ارتباط دارد. بنابراین، قبل از خرید موبایل برای بچه‌ها لازم است آن‌ها را با مزایا و معایب استفاده از آن آشنا کنید.


در ادامه بخوانید: ۱۴ روش مفید و موثر برای مسئولیت‌پذیر تربیت کردن کودک
منبع childmind.org all4kids.org
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.